( Product )
OSMANLI TEŞKİLATI MAHSUSA MENSUP PİRİNC YÜZÜK İCERSİNDE KİŞİ SİCİL NUMARALI OSMANLICA VE LATİNCE NUMARALI
OSMANLI TEŞKİLATI MAHSUSA CALIŞAN TEŞK,LAT MENSUPLARININ KULLANDIGI PARMAGINA TAKTIGI ÖZEL ELDE YAPILARAK TEŞKİLATA VERİLEN PİRİNC YÜZÜK İCERSİNDE KİŞİ SİCİL NUMARALI OSMANLICA VE LATİNCE NUMARALI OLARAK KULLANILMIŞ ŞİMDKİ MİT TEŞKİLATININ OSMANLIDA KURULAN KURUMUNUN ADIDIR İCERSİNDE OSMANLICA 656 LATİNCE 181 NUMARALARI YAZMAKTADIR İC PARMAK CAPI 20 MM Enver Paşa ve Teşkilâtı Mahsûsa (1913-1918)
XIX. yüzyıl sonlarında, Osmanlı Devleti'ne karşı ayrılıkçı hareketlerin yoğunluk kazanması ve isyanların genişlemesi, istihbarat ve espiyonaj çabalarını da artırmıştır.
Balkan Savaşı (1912-1913)'nın sonuna kadar, Osmanlı Devleti'nde geniş olarak istihbarat yapan gizli bir teşkilâta rastlanılmamaktadır. Balkan Savaşı'nın getirdiği kötü sonuçlardan sonra, Osmanlı İmparatorluğu gibi üç kıtaya hükmetmiş, çeşitli ırk ve mezhepte çeşitli milletleri idare etmiş bir devlet için gizli modern bir İstihbarat Teşkilâtı'na mutlak surette ihtiyaç olduğu artık anlaşılmıştır. Böyle bir teşkilâta sahip olma zaruretini düşünen, Harbiye Nazırı Enver Paşa olmuştur[3]. İşte Enver Paşa tarafından, Osmanlı Devleti'nin siyasî birliğinin korunmasını sağlamak, ayrılıkçı hareketleri önlemek ve yabancı devletlerin Orta Doğu'daki istihbarat ve gerilla faaliyetlerine karşı koymak amacıyla kurulan İstihbarat Teşkilatı'na, "Teşkilâtı Mahsûsa" veya "Umûru Şarkiye Dairesi" adı verilmiştir.